Spiritualiteit en onderwijs; Lia van Aalsum

Wat is voor haar spiritualiteit?

Het eerste kenmerk wat zij noemt is eerbied(awareness?). Ik kan me daar wel een beetje in vinden. Het is de grondhouding van een luisterende en respectvolle open houding voor de ontmoeting met het geheim, wat in alles aanwezig is en alles overstijgt. Voor mij prachtig verwoord/verbeeld in het verhaal van de brandende braambos. In die ontmoeting ontdekken wij het geheim van het leven wat ons draagt.

Een tweede kenmerk wat zij benoemd is dat dat geheim zich voor ons persoonlijk ontvouwt door ons levensverhaal heen(= werk/relaties enz..). Onze levensweg is een zich ontwikkelend verhaal waarin wijzelf en dat geheim in alle facetten van ons leven als een kunstwerk wordt geschapen. Een schering en inslag van schuld en trouw; van afbraak en opbouw.

Het derde kenmerk in dat gebeuren is de richting die in dat alles gevonden wordt. Blijkbaar gaat er van die ontmoeting en die levenservaring een appel uit ; wordt er een koers gevonden. Het is niet om het even welke keuzes wij op die levensweg maken. Het doet er werkelijk toe. Dag Hammerskjold

Vervolgens trekt zij de conclusie dat spiritualiteit om toeleg vraagt maar vooral, en daar gaat het haar en mij om, dat onderwijs om spirituele ‘vorming’ vraagt. Het is voor mij buiten kijf dat spiritualiteit aanwezig is in de student. Ook zij zijn bezig hun levensweg te vinden in antwoord op het leven zoals het zich aan hen voordoet. De vraag blijft dan of wij in het onderwijs aan dat gebeuren ruimte en vorm moeten en kunnen geven. En hoe wij dat moeten doen. Zij ziet het als een verantwoordelijkheid van het (ook hoger) onderwijs om de wording van betekenissen en van het levensgeheim een onderdeel te laten zijn van het vormingsproces. En zij is niet de enige…

Ik was in eerste instantie ietwat teleurgesteld over het boek van Lia. Maar het blijkt dat ik veel heb aangestreept en er veel heb bijgeschreven. Ik denk dat ze mij te weinig instrumenten heeft aangereikt en dat dat mij dat frustreerde. Ze geeft me echter zeker een basis om mee verder te gaan. Dus inspirerend; dat wel. Ruimte voor de ziel in ons HBO onderwijs…

2 gedachten over “Spiritualiteit en onderwijs; Lia van Aalsum

  1. Ja, ik lees vandaag ook in het NRC.next een ingezonden stuk van Rutger Bregman waarin hij stelt dat ieder mens religieuze behoeftes heeft, gelovig of niet. Het zou voor jongeren en studenten heel goed zijn om ook op dat vlak geïnspireerd te worden, van gedachten te wisselen met elkaar. Niet uit vrije keuze, maar gewoon omdat het onderdeel van het programma (zowel van school als van ‘het leven’) is. Ja, goed plan.

  2. Net nu we weer meemaken dat de mentor van een van onze kinderen hem vooral afrekent op zijn cijfers (die slecht zijn – en natuurlijk moet hij goede cijfers hebben om over te gaan, maar met andere omstandigheden wordt geen rekening gehouden) lees ik over dit boek. Het is me uit het hart gegrepen Weer ervaren we dat ons kind vooral cognitief gezien wordt en kunnen we de mentor er niet op betrappen dat zij belang in het hele kind stelt. Gelukkig zijn we inmiddels ook goede mentoren/leerkrachten tegengekomen, bij wie de kinderen zich op hun gemak en gewaardeerd voelen. Ik heb op Bol.com de inleiding van dit boek gelezen en het maakt mij nieuwsgierig. Dit boek ga ik zeker aanbevelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s