4 En toen kwam De Spil (1987-2000)

Met de ontmoeting met Victor van Heusden (1987?) begon voor mij een vorm van eerste ‘conceptuele’ integratie. Ik had inmiddels door dat de ‘beoefening’ van spiritualiteit een geweldige bijdrage kon zijn in het ‘overleven’ van al mijn demonen. Vooral het boekje van Anselm Grun over ‘Het omgaan met de boze’ was daar een levendig voorbeeld van. Ik heb het denk ik wel 5 keer gelezen. Ik las in die tijd ook het boek van Waaijman en Steggink ‘Spiritualiteit en Mystiek’ met daarin een heel overzichtelijk ‘struktureel’ model van de spiritualiteit. Mijn inmiddels al wel weer jarenlange leeservaring en zijn behoefte aan een cursus christelijke spiritualiteit voor een woongroep op de Lindenhorst leidde tot het ontwikkeling van een leergang van 5 avonden. Vijf sleutelwoord stonden daarin centraal: God, jezelf, de wereld en de in-oefening. Een avond lang hadden we het dan over dat ene woord en de invloed daarvan op je persoonlijke spiritualiteit. Vooral over wat ‘werkte en wat niet en wat een bijdrage kon zijn aan de ontwikkeling van een ‘gezonde en volwassen’ spiritualiteit. Al mijn studie kon ik erin kwijt. Voor mij een groot feest van delen.

De samenwerking met Victor en de woongroepen en allerlei mensen om hem heen mondde uit in de oprichting van de Spil (ik was slechts een van de waterdragers…). Ik kwam in de denktank terecht en werkte mee aan verschillende retraites. Daarin kwam een tweede boek van Grun bovendrijven wat de kern van de spiritualiteit van de Spil ging verwoorden: Spiritualiteit van beneden. Een boekje wat ik nog steeds met zeer veel plezier lezen kan. In plaats van de weg naar boven wees dit boekje een weg naar beneden; naar jezelf, naar je wonden en angsten. Naar de voeten in de aarde… In deze ontwikkelingen kwamen/vielen er allerlei ervaringen en leesbronnen samen. Vooral ook de vele (pastoraal) psychologische werken die ik van mijn studietijd af aan het lezen was. En uiteraard veel boeken van Nouwen. Mijn evangelische/Navigator theologie liet ik toen wel definitief achter me.

De elementen die ik aan deze lees/leeftijd overhield waren het aardse, vooral ook in de genietende zin, en het in gesprek gaan met je schaduw; de demonen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s