Ik denk dat we steeds weer opnieuw moeten onderzoeken wat er staat….. en wat er bedoeld wordt…
Deze uitleg over ‘offer‘ kwam ik tegen die erg veel nieuwe perspectieven voor mij opende: stichtinglev . Als je dit leest kijk ik heel anders tegen de weg van Jezus. Offer = ‘Toenaderingsgave’; prachtig! Zijn hele leven was een toenaderingsgave; hij gaf heel zijn leven.. Ja ik geloof wel in de weg van het offer!
Zwervend op het web kwam ik deze prachtige site tegen. Je kan er het hele boek over Jezus van Edward Schillebeeckx downloaden maar in het bijzonder dit hoofdstuk over de dood van Jezus en de verschillende uitleg tradities. Een boeiend historisch-exegetisch overzicht. En een voorlopig genuanceerde evaluatie daarvan in hoofdstuk 2.
Wat is de relatie met Pesach (eng.) / Sederavond? De evangeliën en Jezus zelf leggen die wel… Zou de ‘lossing‘ van de eerstgeborene een uitleg kunnen geven bij het woord (ver)lossing/bloed? De twee (de joodse en de christelijke duiding) moeten dan wel in gesprek blijven om steeds weer nieuwe inzichten te kunnen generen. Zaken als reiniging, uittocht en intocht komen dan in het perspectief. Een schuldoffer motief zie ik hier niet in…?
Ik kwam ‘op het web’ deze link tegen van een leergang voor studenten in de theologie aan de Groninger Universiteit waarin ik alle nuances herkende.
De Filosoof Remi Brague: “Er is geen verheerlijking van het lijden in het christendom (reagerend op Nietsche). Er is verheerlijking van de liefde. Christus redt de wereld niet omdat hij lijdt, hij ze omdat hij doorgaat met ze lief te hebben, ondanks zijn lijden.”