7A Zen e.d. (1998-2011)


Thomas Merton en Ton Lathouwers zetten mij op het spoor van de literatuur over Zen en later het Boeddhisme. Ik denk dat ik het boekje van Ton wel vier keer gelezen heb. Maar wat raakte me nu zo in Zen:

1. De radicale ontmoeting met ‘dat was is’ / ‘is-ness’; de werk-elijkheid

2. Hier-en-nu en deze plek; nergens anders

3. De confrontatie met je ‘cravings’: het willen wat je niet ‘hebt’ en het niet willen wat je wel ‘hebt’; het nooit tevreden zijn…

4. De niet ‘oordelende’ geest; maar daar heb ik wel wat moeite mee. Ik wil toch wel ‘onderscheid maken’ tussen zin en onzin…

5. Op die plaats ontwaak je aan je ‘ware zelf’ / vind je ‘je gezicht van voor je geboorte’

Natuurlijk verbond ik deze ervaringen met mijn christen zijn en andere (en vorige) ‘lezingen’. De meditatie oefeningen van James Finley en Centeringprayer leerden mij omgaan met met mijn gedachten gevoelens en emoties(die zoals je weet nogal heftig waren). Ik oefende (deed zelfs een training in centeringprayer) en oefende daarin in mijn dagelijks leven. Voor mijn werd dit een vorm van een zich steeds weer herhalende afdaling in datgene wat zich in,aan en om mij voordeed. Maar dan in de ‘wetenschap’ van een allesdoordringende Aanwezigheid van God in dat alles. ‘God is hier of Hij/Zij is nergens.. God is nu of Hij/Zij is nooit’. Op den duur kreeg het een karakter van drie ‘fasen/stappen’:

1. Zien/voelen/bewustworden van dat wat ‘is’; ‘nederdaling’. Aandacht

2. Het verwelkomen en omarmen van ‘dat wat is’. Een gastvrij verwelkomen van dat wat is. Alles/God; de werk-elijkheid

3. Loslaten; niet vastklampen. Open voor het onmogelijke. Liefdevolle verborgen Aanwezigheid in alles/allen.

Het is een aandacht die ten volle betrokken is zonder ergens in op te gaan. Voor mij betekende dat de paniek van het moment niet van mij afschuiven en als een vriend van me begroeten. En me niet meer mee laten slepen door mijn emoties. In het verlengde van de jaren daarvoor leerde het mij te blijven ademhalen en zitten in het verterende vuur van de wanhoop angst en machteloosheid; van de gapende afgrond van de vertwijfeling zonder …; want … Makkelijk? Verre van!

Schrijvers/denkers waar ik ook veel van leerde waren bijvoorbeeld Shunryu SuzukuD.T. Suzuki, Pema Chodron, Mark Epstein, Thich Nhat Hanh en met een christelijke achtergrond Martin Laird, Thomas Keating en Dumoulin. Ze inspireerden dat wat ik al geleerd had. Ze hielden me op koers. Ilse Bulhof verdient hier trouwens een aparte vermelding! De Mindfulness van de laatste jaren gaf alles een nieuwe impuls maar niet meer dan dat.

7 gedachten over “7A Zen e.d. (1998-2011)

 1. Pingback: ‘Most of the time’; Leven met wanhoop | Rinie Altena

 2. Pingback: Lectio Divina; de spirituele lezing van een psalter | ePsalter

 3. Beste Rinie,
  na ons verassende en onverwachte contact na jaren (je bestelde een boekje bij mij), gaf je aan dat ik je website maar eens moest bekijken. Ik moet zeggen dat een nogal overweldigende ervaring was. Er staat zoveel dat het me wel wat tijd koste om er doorheen te gaan, en het ook een beetje te verwerken. Stukken verleden kwamen weer boven, herkenning in je literatuur en zoektocht, verrassend dat onze wegen ergens verbonden blijven. Ik heb ook een grote bewondering voor je, dat je zoveel persoonlijks met een ieder wilt delen.
  Ik wist eigenlijk niet goed waar op te reageren, want er was veel, veel, veel……….
  Maar omdat je bij mij vroeg naar een boekje over Zenboeddhisme van Michel Dijkstra, reageer ik nu maar op deze plek.
  Het boekje wil ik je graag toesturen.
  Maar mijn (eerste)vraag daarbij aan jou is: Is de/jouw Hemel blauw ? Ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel, want je refereerde aan mijn afstudeer scriptie met die titel.
  Voor mijzelf kan ik niet anders zeggen, dan dat ik het blauwe perspectief altijd ben blijven zien.
  Vanaf de studententijd, toen we elkaar tegen kwamen, is mijn eigen religieuze/spirituele ontwikkeling vooral in dat perspectief doorgegaan.
  Ik vind het bijzonder om zo weer contact met je te maken.

  Alvast een hartelijke groet,

  Han

 4. Pingback: In therapie (3) ‘Be-Vindplaats’ van ‘Gd’ | Rinie Altena

 5. Pingback: In therapie (3) ‘Be-Vindplaats’ van ‘Gd’ | Rinie Altena

 6. Pingback: ‘Most of the time’; Maar soms is er de wanhoop. | Rinie Altena

 7. Pingback: Dietrich Bonhoeffer; een blijvend verbijsterende tekst…. | Rinie Altena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s