Kunst

Alle dingen zijn God zelf. (Meester Eckhart)

Hier mijn ‘juwelen’. Een enkel ding zelfs in mijn beheer. Al verzamelend merk ik dat de kunst die mij raakt verbind en inspireert/dynamiseert. Verbinding creëert in mijn levensverhaal tussen binnen en buiten, verleden, heden en toekomst. Maar die kunst waar de werkelijkheid transparant wordt gemaakt tot op Verlangen/God; God/verlangen aan het licht laat komen. Welke er allang was… Die kunst die de ziel weer adem geeft.

Fantastische voorbeelden zijn Chagall en Vincent van Gogh. Chagall die zijn Joodse identiteit verbind met het verleden en heden van de Shoa en met de verhalen uit de bijbel en zelfs de kruisiging van Jezus. Het verbinden van heden, verleden, lijden en de religieuze verhalen geeft adem aan mijn ziel.

Bij Vincent van Gogh moet ik denken aan het prachtige boek van Anton Wessels over hem en zijn pastorale schilderwijze. Ik herken zijn kijkwijze naar de schilderijen van Vincent. Hij schilderde de schoonheid van de onaanzienlijke. Wederom schilderijen die op zichzelf een epifanie / transfiguratie zijn…

Waar ik wat uitgebreider op in zal gaan zijn mijn andere favorieten, die soms minder bekend zijn, maar die wederom het heilige en de ‘harde’ werkelijkheid heilzaam verbinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s