De cel … Je plaats

Een zekere broeder kwam naar de abt Mozes in Scete en vroeg een woord van hem. En de oude man zei tegen hem: ‘Ga en zit in je cel, en je cel zal je alles leren.

Een oude man zei: De cel van een monnik is de vurige oven van Babylon, waar de drie jonge mannen de zoon van God vonden. Het is ook de wolkkolom waarvandaan God sprak met Mozes.

Een oude man zei: Net zoals een boom geen fruit kan voortbrengen als hij vaak wordt verplaatst, evenzeer kan een monnik dat, die vaak verhuist van de ene plaats naar een andere.
De abt Antonius zei: ‘Wie in de eenzaamheid (van een kluis) zit en stil is, is ontkomen aan drie oorlogen: horen, spreken en zien. Toch zal hij tegen één ding voortdurend vechten: dat is zijn eigen hart.

De vaders waren gewoon te zeggen: als verzoeking over je komt op de plaats waar je woont, verlaat dan niet je plaats in de tijd van verzoeking. Want als je dat doet, waar je ook gaat, je zult vinden waarvoor je vlucht.

Een van de vaders zei: “Als de boom niet door winden heen en weer wordt geschud, groeit hij niet en schiet geen wortel. Zo is het ook met de monnik: als hij niet wordt bekoord en de bekoring niet verdraagt, wordt hij geen man.”

Woestijnvaders

2 gedachten over “De cel … Je plaats

  1. Pingback: In therapie (3) ‘Be-Vindplaats’ van ‘Gd’ | Rinie Altena

  2. Pingback: In therapie (3) ‘Be-Vindplaats’ van ‘Gd’ | Rinie Altena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s