Spiritualiteit

Hier wil inzichten neerzetten die ik door de tijd heen heb meegenomen waarvan ik merk dat zij bij me blijven en bruikbaar zijn. Ideeen die de tand van de tijd hebben doorstaan. Het beeld van de Chakra’s zou zoiets kunnen zijn maar heeft bij mij niet die werking. Ze moeten  mij thuis doen raken in die personale spiritualiteit. Het is net als al die dingen op mijn website: ze zijn voor mij bruikbaar. Het zou leuk zijn als het jou aanspreekt maar dat hoeft totaal niet! Een mooi voorbeeld voor mij is “Der Stern der Erlösung” van Franz Rosenzweig. Deze zet op een bepaalde wijze de Joodse spiritualiteit in een voor mij overzichtelijk beeld /schema uiteen.

De kaart is het landschap niet…!

Op deze site zal ik vaker boeken en ‘inzichten’ de revue laten passeren over (christelijke) spiritualiteit. Het is daarbij van ongelooflijk belang je te realiseren dat de daarbij gebruikte ‘modellen’ maar pogingen zijn om het landschap/ de ervaring van spiritualiteit in kaart te brengen. Soms is dat ‘geografisch’ in de vorm van ‘boven & beneden’ of ‘binnen & buiten’. Een andere keer sterk ‘tijdelijk’ in de vorm van een volgorde(zie mijn bijschrift bovenaan). Om er nog een paar te noemen:

ambachtelijk: geestelijke oefeningen

antropologisch: lichaam & psyche & ziel & Geest

biografisch/narratief

filosofisch: levenskunst

psychologisch: onbewust / bewust / cultuur

mystiek: Berg / Kasteel

De nieuwste modellen zijn sterk geent op de nieuwste neurologische inzichten (o.a. Damasio). Zelf probeer ik hier die inzichten te delen die voor mij verhelderend zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s