Meister Eckhart en de Godsgeboorte Preek 1

Preek 1 Boek der wijsheid 18:14

Wij vieren hier in de tijd dat de eeuwige geboorte: het gebaard hebben en zonder onderbreking in de eeuwigheid baren van God, dat diezelfde geboorte nu is gebeurd in de tijd in menselijke natuur. Augustinus zegt: deze geboorte gebeurt aldoor, maar als die niet in mij gebeurt , wat helpt me dat dan? Maar dat zij in mij gebeurt daar hangt alles van af. (37)

In deze preek (Godsgeboorte preek 1) staat de ‘drievoudige’ Godsgeboorte centraal: 1. de eeuwige geboorte > 2. in de tijd Jezus > 3. in mij/iedereen = het zonder onderbreking baren van God. Het baren van God dat altijd door gebeurt; tot in mij en mij kinderen enz. toe! Wij ‘worden’…

Mitten im Schweigen ward mir eingesprochen ein verborgenes Wort (Buch der Weisheit, 18, 14). Ach Herr, wo ist das Schweigen und wo ist die Stätte, darein dieses Wort gesprochen wird?….im Edelsten, im Grunde, ja, im Sein der Seele, das heiβt im Verborgensten der Seele; dort schweigt das »Mittel« denn dahinein kam nie eine Kreatur noch ein Bild noch kennt die Seele da Wirken oder erkennen noch weiβ sie da von irgendeinem Bilde, sei’s von sich selbst oder von irgendwelche Kreatur. (39)

Wij worden gebaart in de tijd door het woord van God (was er al/is/zal zijn in eeuwigheid). Maar om daar in dat verborgen te komen moeten de ‘middelen’: beelden / zintuigen / wil zwijgen want die hebben daar geen deel aan. Dat is de plaats van de ziel die uit/in God is. Verborgen voor het denken, onze zintuigen en wil; maar zeer reëel!

Prachtig ook om te zien dat hij zijn preken vanuit vragen en antwoorden opbouwt.  ‘Nu zult u vragen…. Let nu goed op wat ik ga zeggen..’. Hij neemt je mee.

Preek 2

Preek 3

Preek 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s