7B Geestelijke begeleiding 2003-7….

In 2003 was ik eindelijk in de gelegenheid om de opleiding tot geestelijk begeleider aan het Titus Brandsma Instituut te gaan doen. Ik had van mijn werk hiervoor studieverlof gekregen. Niet om van baan te veranderen maar om mezelf door de molen van een grondige opleiding en beoordeling te laten gaan. Ik vond dat ik dit ‘vak’ niet zomaar kon doen. Vier jaar lang was ik hier meer dan 20 uur per week mee bezig: studeren / oefenen / supervisie / groep collega’s. Onder begeleiding van Kees Waaijman, Hein Blommestijn en Frits Mertens. Alles vond zijn plek. Mijn eigen levensweg, mijn leesgeschiedenis en mijn hobby kwamen samen in een ervaring/praktijk. Hier draaide het allemaal om. In 2007 studeerde ik af en werd ik ‘ingezegend‘.

Ik heb uit die tijd eigenlijk geen specifieke boeken die mij in het bijzonder raakten. Het was meer de samenhang van alles die ik ben gaan zien. Merton en Waaijman stonden uiteraard centraal. Maar veel meer ging het om de ‘fijngevoeligheid’ voor dat waar het om gaat: die ervaring/plaats/gebeuren van die godmenselijke omvorming; “busy being born & busy being dying”(video Dylan). Dat kwam ook tot uitdrukking in mijn twee scripties die ik als afronding schreef. Een scriptie over de geestelijke begeleiding (+ 1 en 2) bij Thomas Merton en over ‘Retraite‘ n.a.v. mijn stage. Mijn conclusies verwoordde ik in mijn presentatie bij mijn afstuderen.

Wat betekenen deze inzichten nu voor mijn werk als GB-er:

  1. In mijn stage heb ik  ook nog een paper over ‘Retraite’ geschreven. Gb heeft veel weg van een retraite: een moment, een plek en een vorm waarin het Aangezicht van God wordt gezocht temidden van alles. Jij begeleidt de bewustwording van de alles dragende, zichzelf onvoorwaardelijk schenkende Presentie. ‘Waarlijk de Heer is aan deze plaats en ik heb het niet geweten…’.
  2. En dat dat (scheppings)gebeuren afwisselend het karakter heeft van vormvinding en loslaten. Ik meen voor mezelf iets ontdekt te hebben van de twee benen waarop de geestelijke begeleiding hoort te staan. Je bent en vroedvrouw en stervensbegeleider. En dat de wanhoop wel eens een moment van sterven en geboren worden zou kunnen zijn.
  3. En dat dat waar we naar toe op weg zijn niet in woorden & concepten zoals ‘ik’ /zelf uit te drukken is; het is zelfs iets wat voor ons oog ‘onzichtbaar is’. (‘Gij zult u geen gesneden beeld van uzelf maken’) Iets wat God allang was en zal zijn: ongelooflijke schoonheid en onvoorstelbare ‘crazy’ liefde. Een oneindig voortgaand gebeuren van worden en ontworden… Zijn: Ik ben, maar dan nadrukkelijk als een werkwoord…

           “busy being born & busy being dying”

Een dagelijkse eucharistie; van sterven en opstanding: Pasen. Christusgeboorte.

Tot God alles in allen is.

Of is God dat niet allang maar zien wij het niet?

Rinie Altena; 25 mei 2007

Een omschrijving van geestelijke begeleiding: Gods Werking in mensen

5 gedachten over “7B Geestelijke begeleiding 2003-7….

  1. Pingback: Kees Waaijman over psalm 119 | Rinie Altena

  2. Pingback: ePsalter

  3. Pingback: “Jij; in therapie?” (1b) | Rinie Altena

  4. Pingback: “Jij; in therapie?” (1b) | Rinie Altena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s