Brief van Harry Pals

Beste Rinie,

een overrompelende vraag – maar welkom voor mij en (daar ben ik van overtuigd) voor veel theologen. Want we worstelen allemaal met deze vragen. Maar we durven niet zo goed. En dat heeft te maken met de oude vrees die jij ook uit. En daarom laten we (laat ik) misschien wel eens wat te veel ‘in het midden’.

Ik reageer impulsief en recht vanuit mijn hart.

Als jongere had ik al grote moeite met het traditionele (gereformeerde) beeld van een vader die de dood van zijn zoon eist om de verhoudingen met alle mensen weer goed te maken. Ik vond het niet alleen een onlogische constructie, maar ook een wrede gedachtengang. Zo kon ik het toen dus al niet meer geloven. En dat is altijd zo gebleven.

Dat is wel genuanceerd – twee kanten op.

Ik leerde zien dat alle geloofsgetuigen uit het Tweede Testament verschillend spreken, en dat ze allemaal stotteren, zoeken naar woorden, En dat sommigen van hen dan grijpen naar woorden over Jezus’ lijden en dood als ‘voor ons’, ‘voor allen’ – zonder te weten wat ze zeggen, zonder het verder precies in te vullen.

de andere kant: ik leerde zien hoeveel plaatsvervanging er in het leven is. Ouders die voor hun kinderen gaan staan. Fietsers en openbaar-vervoer-fanaten die de rommel van de automobilisten opvangen. Mensen die ‘meer dan het gewone’ doen voor anderen. Zo was Jezus ook. In bijzondere mate, buiten-gewoon. Maar wel tussen de anderen in uitstekend.

Ik ben systemen gaan verafschuwen. Ook het systeem van ‘de verzoening’. De verhalen van en over Jezus zijn zichzelf genoeg, die hebben onze systemen niet nodig. Dogmatiek is nodig en mooi, als nadenken over het bijzondere van Jezus, over God-onder-ons. Maar geen systemen, hou het open, in de kwetsbaarheid van de geschiedenis.

Dat is mijn eerste reactie. Ik kan theologisch nog aanvullen en opvullen.
Je mag het op je blog plaatsen. Dan hoor ik het graag.

En nogmaals: moedig van je. En dankjewel.

Hartelijke groet,

Harry

(Harry was onze lieve predikant in de Doesburgse/Haiku tijd. Als het even kon gingen we naar zijn diensten. Veel goede gesprekken met hem gehad van hart tot hart. Ilusttraties zijn weer mijn keuze)

Een gedachte over “Brief van Harry Pals

  1. Pingback: Heeft God een offer nodig voor zijn vergeving? | Rinie Altena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s