Nu wil ik het wel eens weten van mijn theologische familie, vrienden en kennissen… Hoe lezen zij inmiddels, heel persoonlijk, het Paas evangelie? Dit zit me, als gelovige, al heel lang dwars. Ik ben er onrustig over. En toen een zeer goede vriend van mij reageerde op een facebook bericht van mij, op 6 april, over mijn ‘lijden’ op Goede Vrijdag was de beer los. Ik wil het weten.
Ik ‘bekeerde’ mij in de studententijd m.b.v. van de ‘brug illustratie’. Dankzij het sterven van Jezus voor mijn/onze zonden kon ik weer met God verzoend worden. Door Jezus aan te nemen als mijn Redder en Verlosser werd ik verlost. Ik was opgegroeid in de Gereformeerde Bond van de Hervormde Kerk dus was mijn geloofsbelijdenis een logisch vervolg. Het antwoord op de belijdenis vragen was dan ook ‘Ja’; uiteraard vol aarzeling. Nu, lezend wat toen de vragen waren, kan ik eigenlijk niet vinden dat ik mij hierover (dat offerverhaal) moest uitspreken. Ik verbond mij wel met het belijden van de kerk. En daar was dat offerverhaal wel heel
sterk aanwezig via de catechismus (1563).
Zondag 1
Vraag 1: Wat is uw enige troost in leven en sterven?
Antwoord:
Dat ik met lichaam en ziel, in leven en sterven1, het eigendom ben, niet van mijzelf2, maar van mijn trouwe Heiland Jezus Christus3. Want Hij heeft met zijn kostbaar bloed voor al mijn zonden volkomen betaald…..
Ik was gedoopt, opgevoed, gepokt en gemazeld en doordrenkt van deze offer- en bloed-theologie. Maar echt aansprekend vond ik dat niet. Natuurlijk hoorde ik wel van Herman Wiersinga en later Kuitert maar die gingen in hun ‘vrijzinnigheid’ iets te ver voor mij. Maar de twijfel / ambivalentie bleef… Van binnen stond me die ‘God der wrake’ tegen. Maar was dat de ‘ergernis’ van het Kruis? Er kwamen vragen zoals:
> Die ‘schuldoffercultus’ spreekt die mij aan? Inspireert dat mij?
> ‘Moest’ hij betalen aan God voor mijn/ons leven; wilde God een offer?
> Zo erg waren die zonden toch ook weer niet van mij? Zijn dat doodstraf-zonden?
> Wil/Moet God bloed zien? Wil hij zijn eigen zoon offeren? Heeft Hij dat nodig om mij te vergeven? Hij is toch geen Baal?
> Heb ik dan te weinig zondebesef?
> is God dus voor de doodstraf?
In mij zijn deze vragen nog steeds niet bevredigend beantwoord. In de kerk zijn er nog zo ontzettend veel liederen, gebeden en preken die ‘impliciet’ of expliciet dit zo vertellen. In ieder geval heeft de PKN in zijn belijden hier nooit afstand van genomen? De evangelisch theoloog Brian Mclaren heeft er wel flink afstand van genomen. En ik? Deze vragen zijn mijn emotionele verwarringen als ik naar God kijk. Wie is hij, hoe kijkt hij naar ons? Wat wil hij van mij? Dat beeld van die God die een mensenoffer eist verward mij. Ik durf niet te kiezen. Er zijn zoveel teksten in de bijbel (OT / Paulus / Hebreen) die deze wijze van kijken ‘bevestigen’ en er zijn zo weinig theologen die deze wijze van kijken expliciet afwijzen. Ik merk dat ik blij zou zijn als het zou blijken een ketterij te zijn…. Ik durf mij voor het eerst zo duidelijk uit te spreken; het beangstigt mij.. Ik wil toch wel heel graag een bijbels / orthodox gelovige zijn… De woorden als schuld/ straf / betaling / bloed / verzoening / zoenoffer / vergelding / satisfactie / plaatsbekleding gieren door m’n hoofd(= Anselmus?).
Ja; ik wil antwoorden van die vrienden van mij… Maar dan moeten het wel in de eerste plaats existentiële/personale antwoorden zijn. Daarna mogen ze in gesprek gaan met hun eigen gemeenschap / traditie en tenslotte mogen ze ook nog theologen zijn. Ik ben benieuwd. Ik heb ze gevraagd de omvang van een blog aan te houden. En liefst met illustraties.
Reacties: Gerrit / Jeronimo / Ruben / Gerhard / Wim / Harry / Bert / Arend
Boeiende links:
Ron Cole
http://thewearypilgrim.typepad.com/the_weary_pilgrim/2012/01/atonement-beyond-chistendom.html
Pingback: Vergeving en Offer | Rinie Altena
Dag Rinie, heb je in dit verband Girard weleens gelezen? Mogelijk vind je er iets in.
Zie:: http://valstrik.blogspot.fr/2013/01/mimetisme.html
Dank voor de tip Lucas,
Zwervend op je blog vond ik dit: http://valstrik.blogspot.fr/2013/01/de-ontmaskering-van-het-antichristendom.html ; Een scriptie van Stijn Demare over Rene Girard.
En hier: http://www.scriptiebank.be/scriptie/jezus-christus-zondebok-enof-lam-gods-met-rene-girard-op-zoek-naar-de-goddelijkheid-van-jez
Pingback: Vergeving en Offer | Rinie Altena
God wilde geen offer, maar het kon niet anders omdat God zo heilig is dat hij geen contact met de zonde kan hebben, dus ook niet met de zondige mens. Maar hij heeft de mens juist geschapen naar Zijn beeld en door de zonde was dat niet meer zo. Gelijk na de zondeval sprak God al over een oplossing. In een oud lied staat: Rechtvaardigheid drong aan om straf, genade vroeg om vrijgeleide. Hier trad Gods wijsheid tussenbeide, die allebei voldoening gaf. O wonderbare gunstbetoning, O licht, dat zich van het kruis verspreidt! Hier schittert Gods gerechtigheid, hier straalt genadige verschoning. De Here Jezus kende dat grote verlangen van de vader en is naar de aarde gegaan. Toen Hij aan het kruis hing en onze zonden op zich wilde nemen, moest God zelfs afstand nemen van Zijn Zoon en waren er uren van dikke duisternis. Maar wat een troost dat de Here Jezus is opgestaan. Het feit dat de Here Jezus nu weer bij de Vader is betekent dat het offer is aanvaard. Het betekent ook dat het verlangen van God om gemeenschap met ons te hebben weer volledig mogelijk is. In Efeze 2:13 staat: maar nu, in Christus Jezus, bent u, die voorheen veraf was, door het bloed van Christus dichtbij gekomen. Is dat niet geweldig!!
Beste Jaap,
Als je de verschillende reacties en post leest die hier staan zul je zien dat jouw ‘schema’ een zeer tijd en plaats gebonden verhaal is met heel specifieke invullingen van woorden als gerechtigheid en zondeval. Als leesvoer voeg ik deze link toe: https://cac.org/what-kind-of-god-do-we-believe-in-2021-11-30/
Zie ook over Rene Girard in het vierde gesprek met Guido Vanheeswijk: https://www.dominicanen.tv/nl/nieuws/guido-vanheeswijck
Groet, Rinie