Reacties van Henk P.M. Haen (1937)

Dit is een sterke parallel met mijn denkmodel. Zelfs de Ruit is in een tekening terug te vinden. Alleen de verwerking is verschillend.

Dag Rinie
Hierbij een kort samenvatting van het denkmodel en de afbeelding.
Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Ik vind het een teken van waardering die ik zeer op prijs stel.
Met vriendelijke groet,
Henk

Dit is een denkmodel voor de zelfbesturing van de onzichtbare menselijke psyche ofwel de ziel. Het model is gebaseerd op vier oriëntaties n.l. willen, kunnen, hebben en zijn, die als zender/ontvangers functioneren. Deze moeten allen door innerlijke aandacht tot bewustzijn (B) worden gebracht. Er moet een evenwicht worden bewaard tussen wat de mens wil hebben en naar zich toehaalt en kan zijn, wat hij betekent voor de ander. Er is maar één uiterlijke ingang en maar één uitgang, die gekoppeld zijn aan de zenuwbanen. Er is ook een innerlijke bron bij het zijn, die tot bewustzijn moet worden gebracht door woorden uit de omgeving en door systematische zoeken en vragen naar de inhoud van wat is goed in de gegeven situatie.
De signalen die binnenkomen bereiken eerst de menselijke wil (B4) die als een filter werkt om de signalen wel of niet verder door te laten. Deze signalen kunnen dan de lichamelijke krachten (B3) de vaardigheden met zijn grenzen aansturen en via de uitingen tot resultaten leiden voor jezelf en voor de omgeving. Deze resultaten (B2) kunnen zijn middelen zoals producten en geld, kennis en bevoegdheden, waar je in meer of mindere mate aan gehecht bent en tot genot of irritatie leiden. En je hebt ook de tijd.
Met dit hebben kun je proberen het te laten groeien, onder het motto meer is beter. Dat geldt niet voor de tijd. Je kan er ook voor kiezen om het van betekenis willen zijn (B1) voor de ander met aandacht en de inzet van je hebben te vergroten. Uiteindelijk is alles gericht op van betekenis zijn. Ik zal zijn zoals ik zijn zal.
Vervolgens is na deze actie cyclus een bezinnings- of reflectiecyclus nodig door stil te staan bij de vragen: Wie ben ik en wat is goed? Doe ik de goede dingen? (B1), Wat heb ik en wat heb ik nodig?, Wie heeft er wat aan dat wat ik heb? (B2), Wat kan ik en waar liggen mijn grenzen? Doe ik de dingen goed?(B3), Wat wil ik en wat wil die ander tegenover mij? Hoe ga ik daar mee om (B4).
Ieder mens is ook mannelijk en vrouwelijk in zich zelf. Zo staat de linker helft van het model voor het mannelijke doen en laten en meer feiten afhankelijk op zoek naar zekerheid en de rechterhelft voor het vrouwelijke doen en laten en meer contact afhankelijk op zoek naar verbinding.

IMG_0003_NEW

2 gedachten over “Reacties van Henk P.M. Haen (1937)

  1. Pingback: Een echte depressie? | Rinie Altena

  2. Pingback: Een echte depressie? (3) | Rinie Altena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s