De glans van het gewone / Frans Maas

Net dit prachtige boekje van Frans Maas gelezen. Prof.dr. F.A. Maas was de opvolger van Kees Waaijman maar is nog veel meer bekend als de Eckhart kenner en vertaler. In het boekje is Meester Eckhart degene waar hij het meest naar verwijst. Het duurde even voordat hij mij raakte. Hij is nu docent aan het Titus Brandsma Instituut.

>

Het boekje is een uitgaven van het KSVG een studievereniging die zich op het grensvlak van religie en geestelijke gezondheid beweegt. Ik ken het uit mijn studietijd van de prachtige uitgaven van Han Fortmann (‘Opdat zij gezond zijn in het geloof’) en prof.dr.F.J.J. Buytendijk. Als streng protestant waren deze uitgaven een ‘zalving voor mijn geprangde ziel’. Ik smulde.

Ik lees ze nog steeds met veel belangstelling. De meesten lees ik van a tot z. Hun studiedagen zijn zeer de moeite waard en het alles heeft een hoog niveau. De studiedag over mindfulness was voor mij gedenkwaardig o.a. door de toespraak van Hein Blommenstijn: ‘if you meet jesus; kill him’. Veel uitgaven zijn nog te bestellen. (zie ook Speling)

>

Bij Frans en Hein staat de werkelijkheid centraal. Hein: “een vrije verhouding met de feitelijkheid zoals die is” 98. En bij Frans: “In God zijn alle dingen gelijk en ze zijn God zelf. (Eckhart) …. religieuze diepte heeft de werkelijkheid al op zichzelf. het is alleen zaak dat zijn te zien…” 150

Jopie Huisman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s