Ik ben het wel een beetje zat: Inclusief en universeel

Ik merk dat ik helemaal zat ben van ‘stam’ religies en ‘stam’ culturen. Wij christenen, onze god, ‘ons’ land/ Europa, de westerse wereld, rijk, man.., blank….; en de ander is ‘ander’. Wij tegenover zij…. Mijn huis, spullen, land enz. ‘Wat heb je niet wat je niet ontvangen hebt…’ Ik wil naar een godsbeeld wat allesomvattend, inclusief en universeel is; waar alles en iedereen ‘onder’ valt en opgevangen wordt. Maar ook een waarin iedereen op zijn plaats wordt gezet t.o.v. de ander.

De aarde is van de HEERE en al wat zij bevat,
de wereld en wie er wonen.
(Psalm 24)

Wij zijn van U met al ons kwaad

Er is een oud verhaal over een monnik en een tuinman. De monnik hoorde dat deze tuinman zeer vroom was. Dit sprak de monnik bijzonder aan, hij wilde dit graag met eigen ogen zien. Hij zocht de tuinman op die midden in de stad woonde. De tuinman was bijzonder verrast dat deze man Gods bij hem wilde overnachten. De monnik was juist zeer onder de indruk van de gastvrijheid en liefde waarmee de tuinman hem omringde. Toen zij samen aan tafel zaten drong het geluid van de straat door de open vensters naar binnen: gelal, geschreeuw en gore praat. De monnik vroeg aan de tuinman hoe hij het toch te midden van al dat kwaad uithield. Het antwoord van de tuinman, de Godsman, aan de monnik, die een Godsman wilde worden, geeft te denken: Hij zei op de vraag van de monnik wat in hem omging als hij al die joelende vuilspuiterij hoorde: `Dan denk ik dat zij allen Koningskinderen zijn’. De monnik verwonderde zich en zei: Deze liefde gaat mijn werk van al deze jaren ver te boven. Vergeef me, broeder, deze standaard heb ik nog niet bereikt. En zonder te eten vertrok hij weer naar de woestijn. 

Tracy Chapman: Save Us All

I know Jesus loves me
In my heart I know it’s true
I know Mary’s little baby
Came into the world
Just to save me
But I don’t know about you

My Gods a mighty big God
My God can shake the world up
Plagues and famines
Frogs and locusts
Walking on water
Burning bushes
Rolling the thunder
And parting the waters too

My God is good in the kitchen
Make a good meal from bread and fishes
Feed the hungry pour the wine
Everybodys welcome to have a good time
Sit at his table enjoy the food

I know Jesus loves me
He says I should love you
My neighbor not his wife
Don’t covet steal kill or lie
My Gods got a lot of rules

My God made creation
Six days work one day vacation
Made a garden
Filled it with apples
Adam and Eve walked around natural
Until they are that one piece of bad fruit

I’ve heard that your Gods older
Buddha Allah Krishna
Manifest with many faces
Worshipped the world over in foreign places
I assume your God must love you

I know Jesus loves me
And my God is good and great and true
But if pride goeth before the fall
I hope someones God will save us all
Save us all
And love the sinners too

“Ik bid God iedere dag dat hij mij verlost van “God”
(Ich bitte Gott, dass er mich Gottes quitt mache)

Meister Eckhart

4 gedachten over “Ik ben het wel een beetje zat: Inclusief en universeel

  1. Tja, er zijn te weinig tuinmannen. En teveel monniken blijkbaar ook. Het hele marktprincipe in de maatschappij gaat uit van een (evolutionair) idee dat wij voortdurend ons eigen belang willen maximaliseren. Om er niet een geweldige puinhoop van te maken reguleren we dat, bij ons via democratische prinicipes. Maar ook daarin zien we nu opnieuw het oude kwaad op treden van toenemende ongelijkheid. Deze ongelijkheid brengt weer ontzettend veel ‘van mij denken’ en ík wil meer denken’ met zich mee. De kern zit in het niet willen delen tot op een niveau dat een ieder met reden waarde kan ontlenen aan zijn leven. Delen is vooral voor hen die hebben, zij kunnen delen. Moeizaam is het. De maakbaarheid neemt in mijn ogen zichtbaar af als ik somber ben.

  2. Pingback: Tip? Handboek Christelijke Meditatie | Rinie Altena

  3. Pingback: Ecojustice / Ecospiritualiteit = Geraakt zijn door het Licht | Rinie Altena

  4. Pingback: Prompt gedroomd… | Rinie Altena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s