Alles over liefde; Lisa Appignanesi en Jean-Pierre van de Ven

Vandaag zag ik de VPRO met een interview met haar over haar boek. Dat was gelijk zeer boeiend. Liefde, wat dat dan ook moge zijn, wie is daar niet mee bezig. Bijna net zoals met ‘God’? Ze staan beide voor de meest wezenlijke zaken van het leven? Het lijden en de dood natuurlijk niet te vergeten. Ik ben wat gaan zwerven over internet en kwam een paar prachtige recensies en een schitterend (=beter) interview in zes delen tegen (plaatje rechts ‘Cobra’ aan klikken). Het laatste hoofdstuk gaat over vriendschap; de essentie van alles? Alleen is het boek zo dik dat het bij mij de liefde tot lezen niet opwekt; alleen tot het kopen.

Een tweede boek kwam ik gisteren (19 november) tegen van Jean-Pierre van de Ven. Hij is relatietherapeut en komt m.i. tot vergelijkbare conclusies: vriendschap is essentieel (Geluk in de liefde).

Of ik deze boeken nog ga aanschaffen? Ik ben 59 en heb een ‘more than good enough’ huwelijk. Na 33 jaar hebben we een redelijke modus vivendi gevonden (Stockholmsyndroom?). Het boek wat mij/ons daarbij het meest heeft geholpen is de klassieker van Alfons Vansteenwegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s