Mijn kerstoverdenking…

Vorige week schoot een studente mij aan ‘of ik de kerstviering wilde doen..?. Want u kunt zo goed presenteren…’. Dat laatste vond ik een rotstreek… Nu kon ik niet meer terug. En een student met zo’n vraag in de steek laten… Dan moet ze al mijn collega’s af.. En niemand die het doet. En als iemand het al doet denk ik meestal ‘ja dat kan ik beter’. Dus…?

Maar hoe moet ik over Kerst iets zinnigs zeggen, schoot er door mij heen? Ik ga meestal liever niet naar de kerk met kerstfeest omdat het aan elkaar hangt van romantiek en clichés.

Nee dat wilde ik niet… Het zo bekende verhaal vertellen.. “en er waren herders..”. Het geeft nauwelijks meer te denken; zowel voor gelovigen als niet-gelovigen. We weten het wel.

En juist dat laatste geloof ik niet..

Ik wist het. Ik wilde het verwarrende, verbijsterende, tegendraadse en verbazingwekkende aandacht geven. Dat mocht ik van haar en ik zei dus ja…

Lukas 2 Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken

annunciatie 25e eeuw Russisch

Is het je wel eens opgevallen hoeveel mensen verbaasd zijn n.a.v. wat er gebeurde rondom en na de geboorte van Jezus? En hoe vaak er staat dat wat er gebeurde Jozef en Maria verbaasde/verwonderde. Hoe het gebeuren hen te denken geeft. Hoe alles anders blijkt te zijn dan ze dachten? Mag ik een paar voorbeelden geven…?

Jezus werd niet geboren in de Biblebelt van die tijd: Jeruzalem maar in Bethlehem… Dus niet op Urk maar in Rijs?

4-rembrandt-van-rijn_aanbidding-herders_1646Hoe herders de eerste aankondiging kregen en niet de BN’ers. Zouden dat nu Gastarbeiders/ Polen/ gevangenen zijn? Zijn geboorte was een randverschijnsel…

onnozele kinderenDe engelen toen en wij nu zingen ‘vrede op aarde’ en binnen een jaar worden 2000 kinderen vermoord… Iets zoiets als wat afgelopen jaar in Gaza is gebeurd. Niks vrede… Per jaar sterven er 1800 bootvluchtelingen op zee in hun poging om Europa binnen te komen. Welke vrede op aarde. IS…

Als ze Jezus opdragen in de tempel komen twee mensen enthousiast naar hen toe… Een van de twee kondigt een zwaard aan door de ziel van Maria… Haar zoon Jezus zal een marteldood sterven..

En staat er dat ze alles begrepen? Integendeel.

Lukas 2 En Jozef en Zijn moeder verwonderden zich over hetgeen van Hem gezegd werd

En later als Jezus rondtrekt stelt hij het geloof van mensen van buiten Israël tot voorbeeld: Een heidense vrouw en een Samaritaan.. Tegenwoordig een moslima / een dakloze?

De ‘laatsten’ die ons voorgaan… (ik zou het overigens niet erg vinden om als laatste de hemel binnen te mogen gaan… volgens mij nog steeds de beste plek…)

En op een ander moment als Jezus een schets geeft van een soort eindoordeel dan blijken niet degenen die Jezus meenden te kennen maar mensen de minsten iets te eten geven zijn vrienden te zijn… Jezus zou je nu dus op straat, in een asielzoekerscentrum en op zo’n vluchtboot kunnen vinden? De asielzoekers die van plaats naar plaats gepompt worden zijn dus Jozef, Maria en het kindje Jezus?

Werken_van_Barmhartigheid,_Meester_van_Alkmaar_(1504)

Ik had heel kort na de vraag van de studente en n.a.v. deze gedachten een dagdroom. Maar zo een die ik een klein beetje ervoer als een ingeving.

Ik stond met God boven op de hemelpoort. Hij liet mij de hemel zien. En samen hangend op de kantelen zag ik ineens Nietzsche rondlopen in de hemel… En ik zag ook een oud collega. Hij had zijn dochter verloren bij een verkeersongeluk. Als hij bij de weekopening uit de bijbel moest voorlezen brak altijd zijn stem. Later in zijn leven bekende hij mij dat hij niets meer geloofde en zich zeker niet via de kerk zou laten begraven… Ik was verbaasd over deze gang van zaken en zei dat tegen God… Die sloeg zijn arm liefdevol om mij heen en zei: “Als jij je nou niet druk maakt over hetgeen Ik doe zal Ik mijn niet druk maken over wat jij gedaan heb in je leven… Ga je mee naar binnen?”.

… verbazing… verwondering…

Denk niet dat je het allemaal wel weet! Wie weet is het heel anders dan jij denkt. Laat je verbazen, tegenspreken, verrassen. Ik hoop echt voor je, dat deze kerst je een beetje te denken geeft.

Jij die zegt dat je gelooft..? Het is echt heel anders dan je denkt…

En jij die niets hiervan, of niet meer, gelooft? Het is echt heel anders.

Eigenlijk zou je de grondhouding moeten hebben dat als iedereen om je heen roept: Het is zo..! Dat jij zou moeten zeggen; is dat wel zo zeker? Ik ga toch eens wat lezen.. en heel goed om mij heen kijken.

En als je je verveelt met de kerstdagen kijk dan eens naar de speech van bischop Desmond Tutu op het gala van de Nationale Postkode Loterij. Zo inclusief; zo voor iedereen. Niemand buitengesloten…

Een verassend & verwarrend kerstfeest…

 

2 gedachten over “Mijn kerstoverdenking…

  1. mooi! anders denken… op reis als de woestijnwandelaar die zoiets had van, de aanbeden zon kan me nog meer vertellen, en hij trok weg uit het Ur der Chaldeeën…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s